Участия и награди

Тук ще отбелязвам мои участия в литературни конкурси и инициативи, които са дали някакъв резултат.

2015 г.

От февруари 2015 г. участвам редовно в месечните четения наживо, организирани от литературната инициатива “Истории от някога“.

istoriite cover
Досега, от традиционното гласуване, което се провежда след всяко четене, публиката е отличила някои мои разкази:
Наем за цял живот” – второ място (март 2015 г.)
Близки срещи от напушен вид” – първо място (май 2015 г.)
“Пилешки сърчица с лук” – второ място (август 2015 г.)

₪               ₪               ₪

През 2015 г. участвах за пръв път в конкурс за разказ и се случи това да бъде конкурсът за кратък фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян за 2015 г., организиран от електронното списание “Сборище на трубадури”.

trubadurs results cover    trubadurs results list

Редовното жури определи разказа ми “Среща с президента”  на 19-то място от общо 129 допуснати до участие творби. Живот и здраве предстои да бъде публикуван заедно с първите 21 отличени творби в свободна за разпространение електронна антология към списание „Сборище на трубадури“.

₪               ₪               ₪

Разказът ми “Деветият живот”, с който участвам в конкурса “13 черни котки” на издателство “Буквите” е отличен с публикация в едноименния алманах.

13 black cats award

2016 г.

И тази година продължавам да участвам в месечните четения на литературната инициатива “Истории от някога“. Отличени мои разкази от гласуването на публиката:
Среща с президента” – второ място (януари 2016 г.)
Кошмари в кухнята” – първо място (април 2016 г.)

₪               ₪               ₪

На юбилейното 13-то четене на “Истории от някога“, когато отбелязахме една година, откакто се провежда тази страхотна инициатива, един от най-интересните участници – писателят, член на Съюза на Българските Писатели и лекар Тео Буковски, раздаде с присъщия си забавен и екстравагантен стил, собственоръчно направени награди на най-редовните участници, в това число и на моя милост. Наясно съм, че такова отличие няма официална тежест в писателските среди, но го споделям тук, тъй като за мен е много ценен спомен и държа да отдам внимание и уважение към Тео, който създаде това творение специално за мен.

orden kalashnikov

₪               ₪               ₪

 На 21 април 2016 г. получих първата си литературна награда в живота – трето място на националния конкурс за публикуван къс разказ за автори до 35-годишна възраст “Рашко Сугарев” – 2016 г., организиран от Национален дарителски фонд “13 века България” за разказа си “Деветият живот“.
Официален бюлетин за събитието

rashko sugarev award (pic from fond 13 veka Bulgaria)

rashko sugarev award
₪               ₪               ₪

На първи юни излязоха резултатите от конкурса за фентъзи разказ на тема “Песента на Юга”, организиран от Fantasy LARP Center. Не взех приз, но получих добри отзиви за разказа ми “Песента от юг”, което много ме радва.

LARP_the_song_of_the_south
₪               ₪               ₪

През август участвах в конкурс за кратък разказ на тема “Бряг и хоризонт”, организиран от Тюленово арт-фест и въпреки, че не бях от наградените, получих грамота за участие.

gramota_tylenovo_2016
₪               ₪               ₪

В края на август излязоха резултатите от конкурса “ПО крилете на гарвана” за разказ, вдъхновен от Едгар Алан По, организиран от издателство Gaiana book&art studio. Разказът ми “Любопитството на Кларънс” попадна в 20-те разказа от общо 60 участвали, които ще бъдат публикувани в сборник.

poe-krilete-na-garvana
₪               ₪               ₪

В началото на септември излязоха резултатите от конкурса за фантастичен разказ на тема “Първи контакт. Първа среща с извънземна форма на живот.”, организиран от Клуб по фантастика, евристика и прогностика „Аркадий и Борис Стругацки” гр. Пазарджик в партньорство с Младежки дом гр. Пазарджик. Журито ме класира на 4-то място от общо 56 участника. (Инфо за това как е подредено класирането е изпратено само на участниците.) Планира се да бъде издаден сборник с най-добрите произведения от конкурса и живот и здраве разказът ми “Инфилтраторът” ще бъде включен в него.

club-strugatski-mladejki-dom-pz
₪               ₪               ₪

От участието ми в конкурса “Морето!”, организиран от Сдружение “Лумен” в рамките на Есенните ахтополски празници, разказът ми “Сред свои” е един от десетте творби, които са впечатлили журито и наред с наградените ще бъдат включени в специален сборник, посветен на конкурса, който ще бъде издаден от Сдружение “Черноморска Странджа”.

lumen-assosiation

2017 г.

На юбилейното издание на инициативата “Истории от някога”, която навърши две години, получих грамота за добро другарче.


Същата вечер разказът ми “Междугалактическо риалити” взе първо място от традиционното гласуване на публиката.

 ₪               ₪               ₪

Заедно с още 9 автора от “Истории от някога” взехме участие в 27-ия радио риалити роман по БНР програма “Христо Ботев” наречен “Демоните на Магелановия облак”. Разказвам втора глава, именувана “Размяната”. Всички глави могат да бъдат чути тук.


₪               ₪               ₪

На ежегодното събитие за фантастика “Еврокон” (European Science Fiction Society), което през 2017 г. се проведе в Дортмунд, Германия, бях отличен с награда за дебют (Chrysalis Award). Инфо в сайтовете на:
ESFS
Locus Magazine
Лаборатория Фантастики


₪               ₪               ₪

За втори път взех участие в конкурс за фантастичен разказ, организиран от Клуб по фантастика, евристика и прогностика „Аркадий и Борис Стругацки” гр. Пазарджик в партньорство с Младежки дом гр. Пазарджик. Този път темата беше “Пътуване във времето”. Разказът ми “+ Безкрайност” се класира на 5-то място от общо 40 допуснати до участие автори.

2018 г.

През лятото на 2018 г. се присъединих към инициативата на Доротея Луканова, (която две години по-рано издаде сборника “Детство” с разкази за детски спомени на множество автори, един от които съм и аз с благотворителна цел за деца с диабет) за медийното отразяване на дарение, която тя бе събрала. Екип на bTV от предаването “Преди обед” направи интервю с нас, където казах няколко думи за книгата и благородното ѝ дело.

₪               ₪               ₪

През тази година участвах и в конкурса на списание “Осем” за фантастичен разказ на тема “История на бъдещето”, а разказът ми “ВИП зала за прераждане” беше отличен с поощрителна награда.


₪               ₪               ₪

2019 г.

На 20 август в клуб “Журналист” в София се състоя първата съвместна инициатива на литературен клуб “Отвъд кориците” и интернет платформата за литература и изкуство “TetraDkaTa.com“, озаглавена “Отвъд кориците на Тетрадката“, където различни автори четоха своя поезия и проза. Имах честта и удоволствието да съм сред участниците и прочетох редактираната версия на разказа-импресия “Нещото“.
Снимка и видео от събитието, благодарение на Хелика Христова.

 

₪               ₪               ₪

След кратка лятна пауза инициативата “Истории от някога” се завърна на 9 октомври 2019 г. с фентъзи разкази на тема “Пустинен воин”. Участвах с разказа ми “Свещените камъни“, който беше определен на първо място от традиционното гласуване на публиката, за което чест и почитания от моя страна.

 

 

 

2 comments on “Участия и награди

Остави коментар