Horror Writers Club “LAZARUS”

lazarus_logo

На 3 януари 2016 г. бе учреден клуб на писателите на ужаси LAZARUS. Той е в чест на трагично загиналия талантлив писател, преводач, редактор и рок журналист Адриан Лазаровски. Почитателите на качествената литература ще го запомнят с блестящите му преводи на големи имена като Стивън Кинг, Хауърд Лъвкрафт, Рей Бредбъри, Владимир Набоков и др.

Основаването на клуба е по инициатива на Бранимир Събев (председател на LAZARUS) – автор на пет сборника с хорър разкази, който обединява няколко големи имена в областта на остросюжетната литература: Сибин Майналовски (зам. председател) – автор на три сборника с хорър разкази, Явор Цанев (почетен председател) – един от най-големите радетели за развитието на жанровете хорър, фантастика и фентъзи в България, собственик на издателство Gaiana book&arts, инициатор на множество литературни конкурси, автор на няколко сборника с проза и поезия, Иван Атанасов (секретар) – преводач, писател и рецензент в тези жанрове. Наскоро официално бе приет като почетен член в клуба Петър Станимиров – известният български художник, илюстратор и издател на стотици книги, комикси, книги-игри и др. Всички те са носители на множество престижни национални и международни награди.

Членската маса на клуба включва автори от цяла България, много от които са отличени с литературни премии и са добре познати на българския читател: Елена Павлова, Коста Сивов, Димитър Цолов – Доктора, Донко Найденов, Слави Ганев (ex), Делиян Маринов, Валентин Попов – Вотан, Александър Драганов, Иван Величков, Александър Перентидис, Симеон Трифонов, Марин Трошанов, Дамян Д. Рейнов, Иван Димитров, Радослав Колев (ex), Александър Цонков – Lostov, Даниел Иванов, Анна Гюрова, Иван Михайлов.

Целта на LAZARUS е да даде един нов тласък на авторите в жанровете хорър, фантастика и фентъзи; да покаже, че в България има немалко стойностни автори на остросюжетна литература, които съвсем заслужено могат да се съревновават с чуждите преводни писатели; да изкара т. нар. ъндърграунд литература от тъмните кътчета на предубежденията на хората и да излезе пред българския читател в пълния си блясък. Един от първите проекти на клуба ще бъде издаването на общ сборник с хорър разкази на членовете, който ще види бял свят до няколко месеца. Предстои и издаването на сборник с разкази на патрона на клуба Адриан Лазаровски. В сайта на клуб LAZARUS, може да се намери информация за членовете на клуба, тяхното творчество, бъдещи проекти и инициативи.

Официален сайт на клуба на авторите на хорър LAZARUS

₪               ₪               ₪

screams_cover

На 4 май 2016 г., когато патронът на клуба Адриан Лазаровски щеше да навърши 40 години, официално излезе първият сборник с хорър разкази, озаглавен “Писъци”. Сборникът е под №13 на престижната “Колекция Дракус” на издателство Gaiana book&arts studio. Включва 17 разказа от 17 автора от клуба, а корицата е дело на големия художник Петър Станимиров. Ние вярваме, че с този сборник даваме тласък напред в развитието на този жанр в България и че все повече читатели ще се убедят, че у нас има наистина добри автори, които пишат страхотни истории, завладяващи ума и сърцето.

Инфо и ревюта на “Писъци” в:

Клуб на авторите на хорър LAZARUS
Facebook страницата на клуба
Dracus Magazine
Goodreads
The Dark Corner
Between The Pages Club
Пияният Бард
SciFi.BG
Цитаделата
Интервю с Елена Павлова в Сборище на трубадури
Shadowdance
Весислава Савова
Lostov
Валентин Попов – Вотан
“Писъци” на пролетния панаир на книгата 2016 в НДК – интервю с Бранимир Събев
Светът на ужаса
My Fantasy Experience
Интервю с Бранимир Събев за Fantasy LARP Center
Книжен Петър
Ана Хелс
Даниел Иванов
Статия в “Под моста” от Делиян Маринов
Кристиян Огнянов
Seasons of Aya
Писъци в родната жанрова литература – статия във в-к “Труд”, в Lostov и в какво ДА четем
През прозореца
Библиоман Читанка

₪               ₪               ₪

В края на 2016 г. излезе най-важната книга с общите усилия на авторите от клуб “Lazarus” и най-вече благодарение на нашия почетен председател Явор Цанев, който направи това възможно. С този сборник, ние искаме да отдадем почит и уважение към човека, на чието име е кръстен клуба – покойният Адриан Лазаровски – всестранно развита личност, доказал уменията и таланта си в различни сфери и успешно реализирал се като писател, преводач, редактор, рок-журналист, инициатор на литературни мероприятия, организатор на културни проекти, жури в конкурси и др.

“Сбъдващия мечти” е хорър сборник, който за първи път събира всички разкази на Адриан, които са били публикувани през годините в различни сборници, алманаси, вестници и списания на едно място. Вярваме, че това трябва да бъде така и когато вече е факт, сякаш едно много важно парченце от пъзела на живота намери своето място.

Тази книга е задължително четиво за всеки истински ценител на автентичния хорър. Жанрова литература с високо качество, която успешно може да се нареди до творбите на големи световни имена в тази област. С две думи – шедьовър, който не може да се намери в книжарниците. Разпространява се единствено от клуба на авторите на хорър “Lazarus” и издателство Gaiana book&art studio.

“Сковано в желязната прегръдка на леда, покрил повърхността му като мръснобял саван, то спи в безумен унес, сънувайки такива неща, каквито никой смъртен никога не е съзирал и в най-фантастичните си видения. Безжизнените му дълбини са осеяни с всевъзможни отпадъци, които са забили своите ръждясали, изкривени крайници в каменистото му дъно. То спи и от време на време нещо в недрата му леко трепва, моментен проблясък на неземен цвят, който угасва след миг, сякаш разтваряйки се в застоялите води. То спи, а църквичките на възвишенията в двата му края се извисяват над повърхността му като часовои, които, макар и да изглеждат инертни, всъщност зорко бдят да не би онова от дълбините да не се пробуди.”

Култов откъс от разказа “Езерото”

₪               ₪               ₪

Изпълзял от глъбините на въображението на осемнадесет автора, добил форма на текстов документ, преминал през всички необходими промени включително и през тройна редакторска шлифовка, на бял свят се роди най-новото литературно произведение на клуба на авторите на хорър „Lazarus”. Точно две години след трагичната кончина на патрона на клуба Адриан Лазаровски, сборникът „Вой“ официално излезе от печат и поде своя поход към личните библиотеки и душите на читателите, за да ги сграбчи за гърлото и да им подшушне своите ужасяващи кошмарни тайни.

Инфо и ревюта на “Вой” в:

Клуб на авторите на хорър LAZARUS
Facebook страницата на клуба
Goodreads
Dracus Magazine
The Dark Corner
Пияният Бард
Цитаделата
Воят в българската литература – статия в сайта на в-к “Труд” и в Lostov
Светът на ужаса
“ВОЙ” – хорър антология unofficial soundtrack
Ревю от Lostov
Галена Феттова

Advertisements